Împreună oprim
hepatita
Hai la doctor!

Obiective Screening
AFILIERE CABINETE DE MEDICINĂ DE FAMILIE

MATERIALE DE INFORMARE

Materiale de informare, educare, constientizare privind screeningul în cazul bolilor hepatice cronice secundare infectiilor cu virusuri hepatitice B,D si C

HEPATITA VIRALĂ D
CE ESTE ȘI CUM SE MANIFESTĂ?

Hepatita D este o afecțiune de natură virală care afectează ficatul, fiind considerată cea mai agresivă formă de hepatita, dar totodată și o boală rară pentru că prezintă o particularitate anume, și anume faptul că nu poate apărea decât la persoanele care sunt deja infectate cu virusul hepatic de tip B. Hepatita D afectează aproximativ 15 milioane de persoane la nivel mondial.
Ce este hepatita D?
Hepatita D, denumită și hepatită Delta, asemenea tuturor tipurilor de hepatită, reprezintă infecția cu un virus, însă în acest caz virusul, considerat virusoid, este defectiv cu un genom ARN viral. Adică, cu alte cuvinte, virusul hepatic D nu se poate replica singur și are nevoie de prezența unui alt virus care să-l ajute, în acest caz fiind vorba de virusul hepatic B, motiv pentru care hepatita D nu apare decât la persoanele care suferă și de hepatită B, iar în această combinație devine foarte agresivă pentru sănătate.
Cum se transmite hepatita D Hepatita D se transmite foarte asemănător cu hepatita B. Astfel, hepatita Delta se transmite prin contactul direct cu sângele persoanei infectate sau cu alte lichide, categorie în care intră sperma, secrețiile vaginale, laptele matern, dar se poate transmite și de la mamă la copil, în momentul nașterii. Cel mai mare risc îl prezintă sexul neprotejat, utilizarea instrumentelor medicale nesterile, inclusiv în cabinetele stomatologice și de cosmetică și în saloanele de tatuaj, transfuziile de sânge.

STIL DE VIAȚĂ LA PACIENȚII CU INFECȚIE CRONICĂ VIRALĂ C

Hepatita C este cauzată de virusul hepatitei C (VHC) și poate varia de la o boală ușoară, care durează câteva săptămâni, până la o boală gravă, pe tot parcursul vieții. Pe lângă tratament, pentru hepatita C este indicat și un regim alimentar.
Ficatul, organul afectat de hepatita C, are rolul de a elimina toxinele din organismul uman. Practic, tot ce mâncăm, bem, medicamentele pe care le luăm, sunt metabolizate la nivel hepatic și de aceea ajung, într-o formă sau alta, să afecteze și ficatul. Dacă acesta este deja bolnav, este obligatorie o atenție sporită.
Hepatita C poate fi acută sau cronică. Forma acută este o infecție de scurtă durată, ale cărei simptome pot dura până la 6 luni. Uneori, corpul este capabil să lupte împotriva infecției și virusul dispare. Dar, pentru majoritatea oamenilor, o infecție acută duce la infecție cronică.
Hepatita C cronică este o infecție de lungă durată, care, dacă nu este tratată, se poate întinde pe tot parcursul vieții și poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv leziuni hepatice, ciroză (cicatrici ale ficatului), cancer hepatic și chiar deces.
Tratamentul hepatitei C se face cu medicamente antivirale, care pot vindeca boala în majoritatea cazurilor. La pacienții cu hepatită C acută, medicul poate aștepta să vadă dacă infecția devine cronică înainte de a începe tratamentul.
Dacă hepatita provoacă ciroză, un medic specializat în boli hepatice va recomanda un tratament care poate include medicamente, intervenții chirurgicale și alte proceduri medicale. Dacă hepatita C duce la insuficiență hepatică sau cancer hepatic, este posibil ca pacientul să aibă nevoie de un transplant de ficat. Deoarece această boală îngreunează funcțiile normale ale ficatului, pe lângă medicamentele prescrise, este de ajutor și un regim alimentar pentru hepatita C.

REGIMUL ALIMENTAR ÎN CIROZA HEPATICĂ
- Partea I -

Suferinta ficatului in ciroza implica o serie de masuri dietetice specifice pentru a impiedica evolutia bolii si aparitia complicatiilor. Ficatul este un organ vital care îndeplinește mai mult de 500 de funcții, alterate in ciroza. In plus, pacienții cirotici au aproape întotdeauna o dietă cu conținut scăzut de sodiu dacă au o boală decompensată cu ascită. Este important ca pacienții să fie educați cu privire la o dietă cu conținut scăzut de sodiu si au nevoie de un aport adecvat de proteine pentru a preveni pierderea musculară. Cu toate acestea, mulți clinicieni și dieteticieni recomandă adesea în mod eronat acestor pacienți o dietă cu conținut scăzut de proteine pentru a încerca să prevină dezvoltarea encefalopatiei hepatice.
Persoanele cu ciroză riscă de multe ori să devină subnutrite din cauza modificărilor metabolismului și a problemelor digestive care apar pe măsură ce ficatul se deteriorează tot mai mult. Cercetările au arătat că persoanele cu afecțiuni hepatice care nu se hrănesc adecvat sunt mai susceptibile să experimenteze complicații din cauza cirozei, riscând inclusiv moartea.
Un alt aspect important il implica deficiența de zinc, care este critica pentru funcționarea unei multitudini de factori de transcripție genica; cu zinc inadecvat, pacienții pot dezvolta multe anomalii metabolice. Pe lângă aportul scăzut și absorbția scăzută, pacienții pierd adesea mult zinc în urină. Prin urmare, suplimentarea pacienților cu zinc este adesea utilă în multe tipuri de ciroză.
Iata care sunt si alte principale deficiente care apar in ciroza si ce consecinte au asupra sanatatii:
Magneziu- Rezistenta la insulina, crampe musculare
Seleniu - Miopatie si cardiomiopatie
Vitamina B1/tiamină - Sindromul Wernicke-Korsakoff, simptome neurologice
Vitamina B2/riboflavina - Glosita, cheilita, atrofia papilelor linguale
Vitamina A/retinol - Adaptare anormală la întuneric, piele aspră

ALIMENTAȚIA ȘI STILUL DE VIAȚĂ ÎN HEPATITA CRONICĂ CU VIRUS HEPATITIC B

Daca v-ati intrebat vreodata care este legatura dintre hepatita de tip B, alimentatie si ficat, iata raspunsul: absolut tot ce mancati si beti trece prin ficat. Ficatul este ”motorul” organismului, fiind responsabil de transformarea alimentelor in depozite de energie si de transformarile chimice din care rezulta nutrientii necesari bunei functionari a organismului. Ficatul este cel implicat in reconstructia celulara, eliberarea de energie si mentinerea functiilor organismului in parametri normali. Prin urmare, o dieta aleasa gresit, pentru o persoana cu hepatita B, poate avea ca rezultat afectarea si mai grava a ficatului. Totodata, daca regimul alimentar are un continut caloric ridicat, cu siguranta veti castiga cateva kilograme in greutate. Odata cu acumularea acestor kilograme, se va depune un strat adipos si la suprafata ficatului, ceea ce va conduce la steatoza hepatica sau ceea ce in popor este cunoscut sub denumirea de “ficat gras”. In timp, adipocitele de la nivelul ficatului favorizeaza aparitia cirozei la persoanele deja afectate de hepatita B.
Comportamentele sanatoase tin sub control hepatita B Faceti exercitii fizice timp de 10 minute, de cateva ori pe zi. Sporiti durata si nivelul de efort fizic progresiv - pana la 30 de minute zilnic, de la 3 la 5 zile pe saptamana. Incepeti cu o plimbare de 10 minute sau cu o sedinta de inot de 15 minute. Nu trebuie sa faceti efort fizic sustinut brusc ori pana la extenuare si nici sa va infometati. Nu uitati ca si scaderea brusca in greutate favorizeaza dezvoltarea virusului de hepatita B, la fel ca obezitatea, prin urmare, o dieta echilibrata este cea mai indicata.

DIETA BOLNAVILOR CU HEPATITE CRONICE VIRALE B, C SAU D

Chiar dacă afecțiunea nu prezintă semne clinice evidente, este recomandat ca pacienții cu hepatită virală de tip B, C sau B+D să acorde o mare importanță dietei, întrucât o alimentație sănătoasă ajută organismul să își regleze sistemul imunitar.
Scopul unei diete pentru pacienții cu hepatită este de a reduce la minimum stresul asupra ficatului, care este deja compromis de inflamația care definește afecțiunea. O dietă hrănitoare te poate ajuta să îți menții o greutate optimă și te poate ajuta să păstrezi o funcție hepatică sănătoasă. Deși este posibil să trebuiască să îți ajustezi dieta în funcție de diagnosticul tău specific, principiile nutriției de bază sunt susceptibile de a-i oferi corpului tău ceea ce are nevoie, fără a-ți suprasolicita ficatul.
Cât trebuie să mănânci?
Nu există un tipar al meselor recomandat pentru cei cu hepatită. Dar mulți oameni cu această afecțiune preferă să consume mese mici și dese, mai degrabă decât două până la trei mese mari în fiecare zi, pentru a-și menține nivelul de energie.
Una dintre sarcinile ficatului este depozitarea glicogenului, care este folosit de organism pentru energie imediată. Majoritatea oamenilor pot stoca cantități relativ mari de glicogen în ficat, dar atunci când ficatul este deteriorat, țesutul cicatricial îndepărtează spațiul de depozitare valoros. Drept urmare, ficatul nu poate stoca atât de mult glicogen cât putea odinioară. Consumul de mese mici și dese (asigurându-te că incluzi carbohidrați) permite corpului tău să-și înlocuiască rezervele de glicogen în mod constant.

RECOMANDĂRI NUTRIȚIONALE PENTRU PACIENȚII CU CIROZĂ HEPATICĂ

Pacientii cu boala hepatica cronica in mod frecvent au statusul nutritional afectat. La pacientii cu ciroza hepatica pana la 50% dintre pacienti au malnutritie (denutritie). Gradul de denutritie creste odata cu degradarea hepatica, fiind frecvent intalnita la pacientii cu ciroza hepatica decompensata (peste 60% dintre pacienti). Denutritia si pierderea masei musculare (sarcopenia) se asocieaza cu o rata mai mare a complicatiilor, ca de exemplu infectii, encefalopatie hepatica si ascita. De asemenea, sunt predictori independenti de scadere a supravietuirii atat la pacientii cu ciroza, cat si la pacientii care urmeaza sa fie supusi transplantului hepatic.
Urmatoarele date se asocieaza cu prezenta malnutritiei: pierderea in greutate involuntara, scaderea masei musculare, scaderea fortei musculare, scaderea apetitului si a aportului caloric, reducerea numarului de mese. Ficatul cirotic comparativ cu un ficat sanatos are depozite mai mici de glicogen, care se consuma repede in lipsa unui unui aport alimentar regulat la intervale de 2-3 ore. In lipsa glicogenului hepatic, are loc gluconeogeneza din aminoacizi de la nivelul muschilor scheletici.
Pe langa denutritie, exista un numar de pacienti cu ciroza hepatica supraponderali sau obezi, rezultat al progresiei steatozei hepatice non-alcoolice catre ciroza. Acesti pacienti, desi sunt obezi pot asocia sarcopenie. Obezitatea si obezitatea asociata cu sarcopenie pot agrava prognosticul pacientilor cu ciroza hepatica.

INVESTIGAȚIILE DE LABORATOR ÎN
HEPATITA VIRALĂ C

• Hepatita C este o infectie a ficatului provocata de virusul hepatitic C (VHC). Infectia poate fi acuta sau cronica.
• Virusul hepatitei C este un virus ARN care a fost descoperit in anul 1989. Anterior, inca din anii 70 au fost constatate o serie de cazuri de hepatita virala la persoanele transfuzate, care insa nu se datorau virusurilor hepatice A sau B. La acel moment, aceasta hepatita a fost denumita hepatita virala non-A, non-B.
• VHC se transmite cand persoana intra in contact cu sangele unei persoane infectate cu virusul hepatitei C. De asemenea, se poate trasmite prin contact sexual si de la mama la fat.
• Persoanele cu hepatita C acuta, cel mai frecvent, nu au simptome sau au simptome usoare. Simptomele apar, in medie, dupa 2-12 saptamani de la expunere.
• Hepatita fulminanta este foarte rara. In cazurile de hepatita fulminanta, trebuie luata in considerare posibilitatea coinfectiei sau suprainfectiei (VHC cu VHB sau VHD).
• Doar 30% (15-45%) dintre pacienti se vindeca spontan. 70% (55-85%) vor dezvolta infectie cronica. In timp, pot sa apara ciroza (10-30% in decurs de 20 ani), insuficienta hepatica si cancerul hepatic.
• Se considera hepatita cronica C daca ARN-ul VHC persista in ser timp de mai mult de 6 luni de la debutul infectiei acute.
• Din fericire, incepand cu anul 2013 hepatita C poate fi vindecata. Terapia de prima linie o constituie antiviralele cu actiune directa (terapie interferon-free). Principalul scop al tratamentului este obtinerea unui raspuns viral sustinut (viremie nedetectabila) la peste 6 luni de la terminarea terapiei. Dupa 8-12 saptamani de terapie antivirala, aproximativ 90% din pacienti nu mai au virusul in organism.


INVESTIGAȚIILE DE LABORATOR ÎN
HEPATITA VIRALĂ E

• Hepatita E este o infectie hepatica acuta cauzata de virusul hepatitei E (VHE).
• VHE este un virus ARN si se transmite pe cale fecal-orala, in special prin apa, dar si prin alimente contaminate (cum ar fi, carne de porc si crustacee). Transmiterea directa de la o persoana la alta este neobisnuita. Transmiterea pe cale sexuala sau prin transfuzii nu a fost dovedita.
• Hepatita E este endemica in Asia de sud-est si centrala si exista focare in Orientul Mijlociu, Africa de nord si de vest si Mexic, datorita conditiilor de igiena deficitara. In tarile dezvoltate, infectiile cu VHE apar in special la persoanele care au calatorit in zonele unde boala este endemica.
• VHE cauzeaza o infectie hepatica acuta, de obicei, autolimitanta.
• Tabloul clinic este asemanator celui din hepatita A. Frecvent, pacientii nu au simptome. Cand simptomele apar, acestea se dezvolta dupa 2-10 saptamani (in medie 5-6 saptamani) de la expunere si dispar dupa 1-6 saptamani.
• In cazuri rare, poate sa apara o insuficienta hepatica acuta (hepatita fulminanata), care poate fi amenintatoare de viata. Femeile insarcinate care fac hepatita E, in special cele aflate in al doilea sau al treilea trimestru, prezinta un risc crescut de insuficienta hepatica acuta, avort si deces al fatului. 20-25% dintre femeile insarcinate pot deceda daca fac hepatita E in trimestrul 3 de sarcina.
• Cazuri rare de infectie cronica asociata cu VHE pot sa apara la persoanele imunocompromise, in special la cei cu transplant de organ care fac tratament imunosupresiv.
• Exista un vaccin produs si aprobat in China.
• Nu exista tratament medicamentos pentru hepatita E.


HEPATITA ACUTA:
CAUZE, SIMPTOME, TRATAMENT

Hepatita poate fi acută sau cronică. Hepatita acută este un termen folosit pentru a descrie o mare varietate de afecțiuni caracterizate prin inflamarea acută a parenchimului hepatic sau leziuni ale hepatocitelor care au ca rezultat creșterea indicilor funcției hepatice. Ce tipuri de hepatită există și cum se tratează?
Atunci când medicul îi pune unui pacient diagnosticul de hepatită, este important de precizat și ce tip de hepatită este. Există 5 tipuri principale de hepatită și fiecare formă are cauze diferite, însă toate au un lucru în comun: boala infectează ficatul și provoacă inflamarea acestui organ.
Hepatita este un termen care se referă la o boală inflamatorie a ficatului. În mod frecvent, hepatita este cauzată de o infecție virală, dar există și alte posibile cauze ale bolii. Acestea sunt hepatita autoimună și hepatita care apare ca efect secundar al medicației, consumului de droguri, acumulării de toxine și ca efect al consumului excesiv de alcool. Hepatita autoimună este o boală care apare atunci când organismul produce anticorpi care acționează împotriva țesutului din ficat al pacientului.
Tipuri de hepatită virală
Infecțiile virale ale ficatului sunt clasificate ca hepatite și acestea includ: hepatita A, hepatita B, hepatita C, hepatita D și hepatita E. Așadar, virusuri diferite sunt responsabile de fiecare tip de hepatită cu transmitere virală. Hepatita A este întotdeauna o boală acută, pe termen scurt, în vreme ce hepatitele B, C și D au cele mai mari riscuri să avanseze în altă formă și să se cronicizeze. Hepatita E este, de obicei, o boală acută, dar această formă este mai periculoasă îndeosebi în rândul femeilor însărcinate.

HEPATITA LA COPII: CAUZE, SIMPTOME, TRATAMENT

Hepatita este una dintre afectiunile ficatului care poate aparea la orice varsta. Simptomele caracteristice, modul de transmitere si posibilele complicatii ale hepatitei la copii fac din aceasta boala una de interes public.

Ce este hepatita?
Hepatita este un termen medical care descrie orice forma de inflamatie a ficatului. Inflamatia hepatica poate avea mai multe cauze, de la infectii virale pana la factori genetici sau care tin de un sistem imunitar prea activ. In functie de modul in care evolueaza, hepatita poate fi acuta (cu pusee de scurta durata) sau cronica (in care apar simptome subtile si afectare hepatica progresiva).

Care sunt cauzele hepatitei la copii?
La copii, hepatita poate avea numeroase cauze, printre care:
• virusurile hepatitice; exista 5 tipuri de virusuri hepatitice: A, B, C, D si E;
• citomegalovirusul, apartinand familiei virusurilor herpetice;
• virusul Epstein-Barr, care declanseaza mononucleoza;
• virusul Herpes simplex;
• virusul varicelei poate declansa hepatita, dar aceasta complicatie este rar intalnita la copii;
• enterovirusurile sunt frecvent intalnite la copii;
• adenovirusul poate genera complicatii cu afectare hepatica;
• parvovirusul, cauza Bolii a Cincea a copilariei, este o posibila cauza de hepatita;
• bolile autoimune pot declansa o forma de hepatita autoimuna, cu evolutie variabila pe termen lung;
• hepatita neonatala apare in primele doua luni de viata si e determinata de infectia mamei cu citomegalovirus, virus rubeolic sau virus hepatitic A, B sau C in perioada sarcinii.

HEPATITA CU VIRUS DELTA

Hepatita cu virus delta este o boală hepatică severă şi progresivă cauzată de virusul hepatitic delta (VHD), si deşi este dependentă de virusul hepatitic B(VHB), infecţia cu VHD în forma sa acută şi cronică este considerată cea mai rapidă şi cea mai severă formă a tuturor infecţiilor cu hepatită virală.
În 1977, Mario Rizzetto și colegii au descris un nou antigen, numit delta, în ficatul pacienților cu hepatită B cu leziuni hepatice. Trei ani mai târziu, împreună cu John Gerin, a publicat un studiu care arăta că un mic ARN a fost asociat cu antigenul delta la cimpanzeii infectați. Ulterior, a devenit evident că infecția cu virusul hepatitei delta cauzează cea mai severă formă de hepatită virală. Numeroase studii publicate în anii 1980 și 1990 au arătat cursuri mai severe de infecții acute și prevalențe mai mari ale cirozei avansate la pacienții coinfectați cu HVB și VHD. Hepatita delta este considerată a fi cea mai severă formă de hepatită virală la om și apare numai la indivizii pozitivi cu antigenul de suprafață (AgHBs) al virusului hepatitei B (HVB), deoarece VHD este un virus ARN defectiv care necesită AgHBs pentru replicarea și transmiterea completă.
Au fost descrise opt genotipuri diferite de VHD cu distribuții geografice specifice și cursuri clinice distincte. Coinfecția VHD/HVB poate fi asociată cu modele complexe și dinamice de dominanță virală. În VHD este frecvent virusul dominant nu numai în coinfecția HVB/VHD, ci și la pacienții triplu infectați HVB/HVC/VHD.

TRATAMENTUL HEPATITEI CRONICE CU VIRUS DELTA
- O luptă împotriva a doi dușmani -

Infecția cu virusul hepatitei D (HDV) cauzează cele mai severe forme de hepatită virală acută și cronică. Aproximativ 12-15 milioane de oameni sunt infectați cronic cu HDV în întreaga lume. HDV este un mic virus defectiv care produce infecție umană doar împreună cu virusul hepatitei B (HBV). HDV necesită proteine de înveliș codificate pentru HBV pentru diseminare și intrarea de novo în celule.
Expunerea simultană la HBV și HDV (co-infecție) apare mai ales la tineri și produce frecvent hepatită acută icterică. Hepatita fulminantă poate să apară rar, rezolvând majoritatea episoadelor acute fără a evolua spre cronicizare. În contrast, superinfecția cu HDV poate apărea oricând la pacienții cu hepatită cronică B.
Hepatita cronică delta se caracterizează prin evoluție accelerată către ciroză și dezvoltarea mai frecventă a cancerului hepatic. Nu au existat antivirale specifice pentru tratarea hepatitei delta până de curând. Interferonul alfa a fost utilizat de zeci de ani, dar toleranța slabă la medicamente și eficacitatea scăzută au descurajat utilizarea sa mai largă.
Micul HDV nu codifică pentru nicio enzimă de replicare, la fel ca și alți virusuri ARN, cum ar fi hepatita C sau HIV, pentru care au fost dezvoltate cu succes medicamente care vizează enzimele virale (adică polimeraze și proteaze). Prin urmare, căutarea de antivirale împotriva HDV a fost o provocare importantă. Câteva proteine gazdă au fost identificate ca potențiale ținte antivirale. Într-adevăr, au trecut zece ani de la identificarea NTCP ca receptor atât pentru intrarea HBV, cât și pentru HDV în hepatocite.