Împreună oprim
hepatita
Hai la doctor!

Obiective Screening
AFILIERE CABINETE DE MEDICINĂ DE FAMILIE

MEDIA

„Program regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C din regiunile Nord-Est și Sud-Est – LIVE(RO) 2 - EST” POCU/755/4/9/136209

Anunt lansare proiect

Anunțul de lansare a proiectului „Program regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C din regiunile Nord-Est și Sud-Est – LIVE(RO) 2 – EST” POCU/755/4/9/136209

“Un viitor fără Hepatita C”
Societatea Studentilor Medicinisti Iasi - ZILELE EDUCAŢIEI MEDICALE

În ultimii ani, progresul în domeniul virusologiei a atints noi și noi culmi, în special dacă ne referim descoperirea virusului hepatitei C, la elaborarea de noi metode serologice de diagnostic și inițierea tratamentului cu interferon sau administrarea de antivirale orale eficiente și bine tolerate. Colaborarea strânsă între clinicieni și oamenii de știință a făcut ca ultimii 30 de ani să ne aducă cât mai multe răspunsuri și soluții la ceea ce s-a dovedit a fi o adevărată problemă de sănătate publică. La nivel mondial, tot mai multe țări au acceptat să ia parte la combaterea și eliminarea virusului hepatitei C în următorii ani, dovadă fiind și numeroasele antivirale aflate în teste preclinice și clincice. Iar ceea ce pare a fi cheia către succes este accesul tuturor la sisteme optime de diagnostic, alături de tratarea celor deja infectați. La momentul actual, pentru unii din noi, viața fără pericolul hepatitei C poate părea un vis, nu doar un ideal. Așadar, vă invităm să ne fiți alături sâmbătă, 12 decembrie, ora 12:00, via Zoom, la conferința doamnei Conf. Dr. Gabriela Ștefănescu - “Un viitor fără Hepatita C”, pentru a explora împreună posibilele scenarii pentru anii care urmează.

A fost înființat Centrul Coordonator Prevenție (CCP) în cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”.

Acest centru va coordona activitatea de screening a Centrelor Pilot de Prevenție: CPPM – Centrul Pilot Prevenţie MOLDOVA și CPPD - Centru Pilot Prevenţie DOBROGEA si va asigura
- implicarea în conţinutul şi promovarea acţiunilor de educare și conştientizare pentru populaţiile vulnerabile în scopul vaccinării pentru a preveni hepatita virală.
- detectarea timpurie şi acţiuni pentru stoparea transmiterii hepatitei B/C/D. Este esenţială identificarea persoanelor cu infecţie acută (nouă) cu hepatita B/C, promovarea şi susţinerea testărilor la nivel local.
- asigurarea accesului şi realizarea procedurilor medicale de diagnostic de certitudine, stadializare pentru persoanele depistate pozitiv şi trimiterea acestora către serviciile de îngrijire şi tratament recomandate. Persoanele infectate VHB/VHC pot avea infecţii asimptomatice timp de zeci de ani până când se dezvoltă leziuni hepatice, ciroză, insuficienţă hepatică sau cancer hepatic.

30.12.2020 - A fost înființat Centrul Pilot de Prevenție DOBROGEA

Acțiunile care se vor desfășura în Centrul Pilot de Prevenție DOBROGEA vizează implicarea în conţinutul şi promovarea acţiunilor de educare și conştientizare pentru populaţiile vulnerabile în scopul vaccinării pentru a preveni hepatita virală, detectarea timpurie şi acţiuni pentru stoparea transmiterii hepatitei B/C/D și realizarea procedurilor medicale de diagnostic de certitudine, stadializare pentru persoanele depistate pozitiv şi trimiterea acestora către serviciile de îngrijire şi tratament recomandate. Centrul de prevenție poate colabora cu departamentele de sănătate judeţene şi organizaţiile comunitare pentru a facilita implementarea măsurilor asumate.

04.01.2021 - A fost înființat Centrul Pilot de Prevenție MOLDOVA

Acțiunile care se vor desfășura în Centrul Pilot de Prevenție Galați vizează implicarea în conţinutul şi promovarea acţiunilor de educare și conştientizare pentru populaţiile vulnerabile în scopul vaccinării pentru a preveni hepatita virală, detectarea timpurie şi acţiuni pentru stoparea transmiterii hepatitei B/C/D și realizarea procedurilor medicale de diagnostic de certitudine, stadializare pentru persoanele depistate pozitiv şi trimiterea acestora către serviciile de îngrijire şi tratament recomandate.

Emisiuni radio si TV

referitoare la screening-ul hepatitei, in cadrul proiectului

INTERVIU Prof. Dr. Anca Trifan, la Bună Dimineaţa cu Cristina Spînu (11.06.2023)

Reprezentanți ai societății medicale din întreaga țară au venit pe 8 iunie la Iași pentru a vorbi despre problema ficatului gras non-alcoolic, cu ocazia „Zilei internaționale de luptă împotriva steatozei hepatice”, la o conferință care a analizat cum poate fi prevenită acesată afecțiune.

Asculta interviul aici...

Subiect central: eliminarea hepatitelor virale din categoria problemelor de sanatate publica (21 iulie 2022)

Eveniment tip dezbatere cu speakeri care activează în gastroenterologie, boli infecțioase, cu experți în sănătate publică, cu reprezentanți ai autorităților și ai asociațiilor de pacienți.

Vezi inregistrarea evenimentului aici...

INTERVIU Prof. Dr. Anca Trifan, la Bună Dimineaţa cu Cristina Spînu (24.07.2022)

Prof. dr. Anca Trifan, medic gastroenterolog și manager al proiectului a vorbit în interviul realizat de Cristina Spînu despre câte testări s-au făcut până acum și câte persoane au fost depistate pozitiv cu hepatita B sau C de Ziua Mondială a luptei împotriva hepatitei (28 iulie).

Asculta interviul aici...

Prof. dr. ANCA TRIFAN, invitată la emisiunea PRIM-PLAN OBIECTIV, TVR, 08.02.2022

In emisiunea "Prim-plan obiectiv" din data de 08 februarie 2022 prof.univ.dr Anca Trifan, medic primar gastroenterologie şi medicină internă, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" a vorbit despre patologia gastro-hepatică şi a aducs noutăţi despre tratamentul hepatitei C. Realizator: Claudia Dănăilă

Vezi emisiunea aici...

Prof. dr. ANCA TRIFAN, invitată la emisiunea BISERICĂ ȘI SOCIETATE, Radio TRINITAS, 27.09.2021

Emisiunea BISERICĂ ȘI SOCIETATE din 27 septembrie 2021 – Radio TRINITAS. Invitat, prof. univ. dr. Anca Victorița Trifan, managerul proiectului LIVE(RO)2-EST.

INTERVIU Prof. Dr. Anca Trifan, la Bună Dimineaţa cu Cristina Spînu (19.09.2021)

Prof. dr. Anca Trifan, medic gastroenterolog și manager al proiectului a vorbit în interviul realizat de Cristina Spînu despre numărul pacienților depistați pozitiv cu virus hepatic B sau C și, de asemenea, a explicat cum pot ajunge cei care își doresc să beneficieze de seviciile medicale asigurate de programul Live(Ro)2-Est.

Asculta interviul aici...

INTERVIU Prof. Dr. Anca Trifan, la Bună Dimineaţa cu Cristina Spînu (01.08.2021)

Despre cum puteți beneficia de serviciile medicale asigurate de programul Live(Ro)2-Est, aflați din interviul realizat de Cristina Spînu, în data de 1 august 2021, la Radio Iași, cu managerul proiectului, prof. dr. Anca Trifan!

Asculta interviul aici...

Interviul realizat cu dl. Dr. Stefan Chiriac

Interviul este realizat la Radio Trinitas si a fost difuzat la Radio Trinitas în data de 21 iulie 2021

Asculta emisiunea aici:

INTERVIU Dr. Laura Huiban, medic gastroenterolog, la Bună Dimineaţa cu Cristina Spînu (11.07.2021)

Hepatita C este o boală hepatică cauzată de virusul hepatitei C (VHC). Hepatita cronică C poate fi o infecție pe toată durata vieții cu virusul hepatitei C dacă este lăsată netratată. La nivel global, aproximativ 71 de milioane de persoane au infecție cronică cu virus hepatitic C. Un număr semnificativ dintre cei care sunt infectați cronic vor dezvolta ciroză sau cancer la ficat. Statisticile mai arată că aproximativ 400.000 de persoane mor anual din cauza hepatitei C, în principal din ciroză și carcinom hepatocelular.
Testarea și tratarea hepatitei C cat mai curând posibil, pot contribui la reducerea riscului apariției acestor probleme.

Asculta interviul aici...

SCREENING GRATUIT PENTRU DEPISTAREA HEPATITEI

Persoanele defavorizate din judeţele Moldovei pot beneficia gratuit de screening pentru depistarea hepatitelor virale. Proiectul este implementat de Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din Iași, în parteneriat cu Spitalul “Sfântul Spiridon” și Asociația Română Anti-Sida. Testarea începe după data de 15 iulie şi se va face în cabinetele medicilor de familie afiliaţi proiectului Livero.
Interviu realizat de Gabriela BAIARDI senior Jurnalist la TVR, cu dna prof.dr. Anca TRIFAN, managerul proiectului Livero2 Est și difuzat la TVR Iași, joi, 8 iulie 2021, la jurnalul de seară, de la ora 18.00, și la TVR în jurnalul de la ora 20.00, tot joi, 8 iulie 2021.
Ilustrația, imaginea și montajul interviului: Loredan BAIARDI, TVR.

Vezi emisiunea aici...

Emisiunea "Biserică și societate" având ca invitat pe managerul proiectului Livero2 Est, dna prof.dr. Anca TRIFAN

Emisiunea este realizată la Radio Trinitas de către părintele Dumitru Păduraru . Emisiunea a fost difuzată la Radio Trinitas în data de 5 iulie 2021, de la ora 13,35.

Asculta emisiunea aici:

APELUL SPECIALIȘTILOR PENTRU DEPISTAREA HEPATITEI: Împreună oprim hepatita! SCREENING GRATUIT! Hai la doctor!

Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din Iași, în parteneriat cu Spitalul “Sfântul Spiridon” și Asociația Română Anti-Sida, unite prin Livero2 EST într-un amplu proiect European de combatere a hepatitei, vin în sprijinul persoanelor defavorizate, și nu numai, din judeţele regiunilor NE și SE. Populația din aceste regiuni va putea beneficia, gratuit, de screening pentru depistarea hepatitelor virale.
Proiectul este finanțat prin FONDUL SOCIAL EUROPEAN, Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Filmarea a fost făcută de Bogdan BULGARIU de la Doxologia iar montajul a fost realizat în studiourile TV Trinitas. Materialul difuzat în data de 3 iulie 2021, în cadrul Jurnalului TV Trinitas.

Poti vedea materialul aici...

INTERVIU - Dr. Laura Huiban, medic gastroenterolog – la Bună Dimineaţa cu Cristina Spînu (04.07.2021)

... a vorbit despre programul regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C – LIVE(RO) 2 , program ce are ca obiectiv principal reducerea incidenței bolilor transmisibile: hepatite B/D și C, și asigurarea accesului pacienților la tratamente antivirale.

Asculta interviul aici...

INTERVIU - Dr. Laura Huiban, medic gastroenterolog – la Bună Dimineaţa cu Cristina Spînu (20.06.2021)

Hepatita B reprezintă o afecțiune a ficatului, fiind una dintre cele mai întâlnite probleme de sănătate la nivel mondial.
Din ce cauză apare hepatita B, cum se transmite, cum se manifestă și ce soluții există pentru a ține boala sub control, sau pentru a preveni apariția ei – aflați din interviul realizat de Cristina Spînu cu Laura Huiban, medic gastroenterolog și asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore. T. Popa” din Iași

Asculta interviul aici...

INTERVIU - Prof. Dr. Anca Trifan, la Bună Dimineaţa cu Cristina Spînu (30.05.2021)

Începând din luna iulie, ieșenii vor putea beneficia de serviciile medicale oferite printr-un proiect extrem de important pentru sănătatea populației, realizat de Universitatea de Medicină și Farmacie, „Grigore T. Popa” din Iași, împreună cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Spiridon Iași, și Asociația Română Anti-Sida(ARAS)- LIVE(RO) 2 – EST.

Asculta interviul aici...

(INTERVIU) Dr. Laura Huiban, medic gastroenterolog – la Bună Dimineaţa cu Cristina Spînu

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, având ca parteneri Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Spiridon Iași și Asociația Română Anti-Sida (ARAS) derulează un important proiect – LIVE(RO)-EST. Proiectul are ca obiectiv general furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est. Acesta va duce la reducerea incidenței bolilor transmisibile prioritare: hepatite B și C și asigurarea accesului pacienților la tratamente antivirale. Cine sunt beneficarii acestor servicii, și cum pot avea acces la analize și tratament aflați din interviul realizat de Cristina Spînu cu medicul primar gastroenterolog, Laura Huiban.

Asculta interviul aici...

„O Românie fără hepatita C!”

Duminică, 08.11.2020, la Radio Iași, s-a difuzat un interviu cu domnul prof. dr. Carol Stanciu, despre importanța proiectului LIVE(RO) 2 - EST. Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Program regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C din regiunile Nord-Est și Sud-Est – LIVE(RO) 2 - EST”, implementat de Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iași finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.

Poti asculta emisiunea aici...

Prof dr Anca Trifan: Virusul hepatitic C si premiul Nobel din 2020 - Academia de Sanatate

Prof. dr. Anca Trifan a detaliat, la emisiunea Academia de Sănătate, povestea fabuloasă a descoperirii virusului hepatitic C, care începe de fapt acum o sută de ani.

Galerie foto

Screening

la Caminul de Batrani

Screening

la Caminul de Batrani

LA MULTI ANI!

urari de Craciun

Prezentare

Zilele Educatiei Medicale

Emisiune TV

Academia de Sanatate

Galerie video

activitati din timpul proiectului